Παγκόσμια κινητοποίηση για να σωθεί η Γη
Τι καινούργιο έφερε η συμφωνία της Γλασκώβης
Η απόφαση και η συμφωνία που επετεύχθη στην COP26, φέρνει κάποιες δράσεις που δημιουργούν αισιοδοξία για τη σταδιακή κατάργηση των αποτελεσμάτων που επιβαρύνουν την κατάσταση του κλίματος στη Γη.
Ωστόσο, η παραπάνω συμφωνία δεν εμπεριέχει αποφάσεις και δράσεις που θα βοηθούσαν σε καλύτερα αποτελέσματα από το 2025 έως το 2030. Γενικά, η COP, έθεσε μία φιλόδοξη ατζέντα την οποία θα κρίνουμε στο τέλος της ημέρας.
Η διάσκεψη της Γλασκώβης ανέδειξε επίσης της σύγκρουση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων των μεγαλύτερων κρατών στον κόσμο. Αυτό εξ΄αντικειμένου δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς το αποτέλεσμα.
Οι πρωτοποριακές χώρες που έχουν ψηλά στην ατζέντα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα, μαζί με τις κοινωνίες τους, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν όλο τον πληθυσμό της Γης, για να διατηρηθεί ζωντανό το σχέδιο για περιορισμό της θερμοκρασίας πάνω στη Γη.
Εμείς οι πολίτες, οφείλουμε να εντάξουμε στις προτεραιότητές μας τις κινητοποιήσεις μας για την προστασία του εδάφους, του αέρα, του νερού, του θαλάσσιου περιβάλλοντος και να περιορίσουμε τη χρήση άνθρακα, καθώς και τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων.
Η συμφωνία της Γλασκώβης για το κλίμα υπογράφτηκε από 200 χώρες και στοχεύει στον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 οC.