Κυριακή 29 Μαϊου 2016
Το ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α. οργανώνει για τα μέλη και τους συνδρομήτές του μονοήμερη εκδρομή στον ΠΟΡΟ, έναν συναρπαστικό συνδυασμό πράσινου της στεριάς και γαλάζιου της θάλασσας.
Ο Πόρος, έχει μία εντελώς δική του αρχοντιά και μιαν ομορφιά, έτσι όπως, μπαίνοντας στο λιμάνι, σε κυκλώνει το πράσινο, με τις χρυσές αμμουδιές και τα πεύκα να κατεβαίνουν μέχρι το κύμα.
Η πρωτεύουσά του γοητευτική, νησιώτικη πολιτεία με διώροφα σπίτια, παραλιακά καφενεία, ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια και τον πύργο με το ρολόι.
Στα καλντερίμια και τα στενά δρομάκια του Πόρου, σώζονται ακόμα γωνιές με ξεχωριστό χρώμα, σημάδια αισθητικής φυσιογνωμίας που παραπέμπει μερικές δεκαετίες πριν.
Επισκεφθείτε το Μουσείο με τα αγάλματα κλασσικής εποχής και ευρήματα από την αρχαία Τροιζήνα, τον Ναύσταθμο του κέντρου εκπαίδευσης ναυτοπαίδων (εδώ γυρίστηκε η ταινία «Η Αλίκη στο Ναυτικό») και τον Πύργο με το ρολόι. Η θέα από την πλατεία προς το λιμάνι και τις πελοποννησιακές ακτές είναι θαυμάσια.
Για κολύμπι στον Πόρο, θα βρείτε οργανωμένες παραλίες δίπλα στην πόλη. Φυσικές παραλίες με αμμουδιά και πεύκα στο Μεγάλο και Μικρό Νεώριο, στον όρμο της Βαγιωνάς, στο Ασκέλι, το Μοναστήρι, την Ζωοδόχο Πηγή.
Τιμή συμμετοχής κατ΄άτομο:
10€
για τα ΜΕΛΗ και τους ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ του ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΜΕΛΟΥΣ
14€
για τα μη μέλη
ΔΗΛΩΣΕ ΤΩΡΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ στη γραμματεία του ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α.,
στα τηλέφωνα 210 9885006 και 210 9211965
ή στο e–mail: polkeoa0@gmail.com
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
Υπεύθυνος εκδρομής: Αντώνης Τζίμος
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ:
07.30: Αναχώρηση από το πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο Ελληνικού, με ενδιάμεση στάση στον Ισθμό της Κορίνθου και ενδεχόμενη στάση στην Παλαιά Επίδαυρο.
Άφιξη στον γραφικό οικισμό του Γαλατά και μετάβαση με το Ferry Boat στον Πόρο.
Ελεύθερη περιήγηση – Φαγητό.
Μετάβαση με το Ferry Boat στον Γαλατά.
17.00: Αναχώρηση για Αθήνα με τον πούλμαν, με ενδιάμεση στάση στον Ισθμό της Κορίνθου.
Επιστροφή στην Αθήνα στις 20.00 με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Α Ξ Ι Ο Θ Ε Α Τ Α Σ Τ Ο Ν Π Ο Ρ Ο
Πηγή: https://www.taxidologio.gr/poros.html
Το αρχαιολογικό μουσείο του Πόρου στεγάζεται σε κτίριο που χτίστηκε το 1968 στο σημείο που υπήρχε η κατοικία του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξανδρου Κοριζή. Τα εκθέματα θα τα δείτε σε χώρους του ισογείου και του πρώτου ορόφου και καλύπτουν από τη μυκηναϊκή έως και τη ρωμαϊκή εποχή, ενώ υπάρχουν και εκθέματα παλαιοχριστιανικής αρχιτεκτονικής. Τα εκθέματα έχουν βρεθεί σε ανασκαφές στην αρχαία Τροιζήνα, στο Ναό του Ποσειδώνα και τους βασιλικούς τάφους της Μαγούλας. Είναι ανοικτό κάθε μέρα εκτός Δευτέρας και υπάρχει εισιτήριο (2 ευρώ ολόκληρο, 1 ευρώ μειωμένο, 2014).
Η Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται τέσσερα χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης του Πόρου. Ιδρύθηκε το 1720 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιάκωβο Β’ και αναγνωρίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως Παΐσιο Β’ το 1733. Υπήρξε κέντρο αντίστασης κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 παρέχοντας χρήματα στους Έλληνες επαναστάτες και καταφύγιο. Το 1828 ιδρύεται από τον Ιωάννη Καποδίστρια ορφανοτροφείο που φιλοξενούσε ορφανά του αγώνα του 1821, το πρώτο ορφανοτροφείο της ελεύθερης Ελλάδας και το 1830 ιδρύθηκε Εκκλησιαστική σχολή στην οποία φοιτούσαν 15 σπουδαστές, σε μια προσπάθεια να στελεχωθεί η Εκκλησία από μορφωμένους ιερείς. Το τέμπλο του Ναού της Μονής είναι εξαιρετικής τεχνοτροπίας και επιχρυσωμένο, ενώ η κλίση του έχει ως αποτέλεσμα την εξαιρετική ακουστική του Ναού. Στο εσωτερικό του θα δείτε θαυματουργές εικόνες και ηλιακό ρολόι του Ιερομόναχου Γαλακτίωνος Γαλάτη.
Βρίσκεται χτισμένο αμφιθεατρικά σε ένα πευκόφυτο όρμο, στα δυτικά του λιμανιού του Πόρου. Ιστορικά, το κτίριο χτίστηκε αμέσως μετά τη νίκη των Ρώσων έναντι των Οθωμανών, όταν σύμφωνα με τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή οι Ρώσοι μπορούσαν να διέρχονται ελεύθερα από το Αιγαίο, και χρησιμοποιήθηκε ως ναύσταθμος και ενδιάμεσος σταθμός του ρωσικού στόλου. Το αρχικό κτίσμα πέρασε στα χέρια του ελληνικού δημοσίου μετά από αίτημα του Ιωάννη Καποδίστρια και η Ρωσία έκτισε μεγαλύτερο κτίριο με ακόμη μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους. Με την εξασθένιση της δύναμης του τσαρικού καθεστώτος ελαττώθηκε και η χρήση του Ναυστάθμου, σε σημείο που έφτασε να φυλάσσεται από ένα μόνο Ρώσο φύλακα. Πέρασε σε χέρια ιδιωτών, μέχρι το 1989 οπότε και χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο μνημείο. Σήμερα, μπροστά στο κτίριο θα βρείτε οργανωμένη παραλία και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω του αμφιθεατρικού της περιοχής, πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις.
Ο Πόρος, αν και μικρό νησί, έχει πάρα πολλές παραλίες και πολύ ιδιαίτερες, πολλές από τις οποίες είναι κοντά στην πόλη και μπορείτε να πάτε σ’αυτές με τα πόδια, με ποδήλατο, αυτοκίνητο αλλά και με καραβάκια από το λιμάνι. Μία από τις γνωστότερες είναι το Κανάλι, στο οποίο μπορείτε να πάτε με τα πόδια από την πόλη του Πόρου αλλά και το Ασκέλι, μία οργανωμένη παραλία με γήπεδα beach volley. Η παραλία Βαγιωνιά είναι ιδανική για τους λάτρεις του βυθού, καθώς μπορείτε να δείτε τη βυθισμένη πολιτεία, τα σπίτια και τους πλακόστρωτους δρόμους της. Το Λιμανάκι της Αγάπης είναι ένας κόλπος που τα πεύκα φτάνουν μέχρι και την παραλία, κάνοντας τα νερά να φαίνονται γαλαζοπράσινα, ενώ επίσης γνωστές είναι οι παραλίες των Αλυκών και της Πλάκας κοντά στο Λεμονοδάσος και του Ρώσικου Ναυστάθμου. Για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ ιδανική παραλία είναι αυτή του μικρού Νεώριου με εγκαταστάσεις θαλάσσιου σκι και πόλο.
Ο ναός του Ποσειδώνα στον Πόρο είναι χτισμένος σε υψόμετρο 190 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Θεωρείται ότι το μέρος χρησιμοποιείται από την πρωτοελλαδική ή από τη Νεολιθική περίοδο αλλά ο ναός χτίστηκε στο τέλος του 6ου ή αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.. Συνεχίστηκε να χρησιμοποιείται στην ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο, αλλά κανείς δεν ξέρει πότε και γιατί διακόπηκε η χρήση του. Ήταν πολύ γνωστό άσυλο, στο οποίο μάλιστα κατέφυγε και, τελικά πέθανε, ο ρήτορας Δημοσθένης. Το ιερό έχει βοηθήσει πολύ ώστε να γίνουν γνωστές οι συνήθειες και η λατρευτική ζωή των Ελλήνων, ενώ οι ανασκαφές στον οικισμό του δυτικού τμήματος του ναού αναμένεται να ρίξουν φως στην καθημερινότητα των κατοίκων του Πόρου. Ο χώρος είναι ανοιχτός καθημερινά.